2

Raţionalizarea tăierilor pădurilor

O raţionalizare a tăierilor de copaci ar simplifica şi dezvolta fondul silvic al României

Planul e următorul. În fiecare an să se facă licitaţii de exploatare a pădurilor ( mă refer la cele care nu sunt rezervaţii naturale). La aceste licitaţii să participe orice firmă care doreşte să taie copaci, până la un anumit procent/hectar şi să aibe obligaţia să împădurească de, să zicem patru ori suprafaţa exploatată. Suprafaţa care ar putea fi tăiată să fie în funcţie de specia de copac tăiat, zonă etc.. Un copac de specie fag creşte in caţiva ani, faţă de un brad, care creşte în 50-60 de ani. De aceea dacă tai un fag ar trebui să plantezi să zicem.. cinci inapoi iar dacă tai un brad să plantezi zece.

Ocoalele silvice ar trebui să constate împădurirea şi să furnizeze certificate de exploatare corespunzătoare suprafeţei împădurite.

reimpadurirea-romaniei
De ce nu se încurajează plantările?

Pentru că în anumite zone din România, cei care taie păduri se cred Dumnezeu-pe-pământ! Deşi ei sunt infractorii acolo, se comportă ca şi cum e dreptul lor să facă ce vor. De aceea nici guvernul nu lasă liber la plantare, deşi există organizaţii non guvernamentale care doresc organizarea de campanii de împădurire şi sunt mulţi tineri care vor să participe ca voluntari în campanii de împădurire, dar nu sunt organizaţi. Sunt descurajate astfel de acţiuni prin faptul că prezenţa de persoane în zone defrişate va duce la concluzia că acolo s-au comis infracţiuni cu complicitatea poliţiei, bineînţeles (dar asta e doar părerea mea, la fel ca tot acest articol). După părerea mea este o crimă că, deşi guvernul nu anchetează eficient aceste tăieri ilegale, mai şi descurajează împăduririle.

Guvernul ar trebui să organizeze campanii clare de împădurire. Să se prezinte suprafeţele care trebuie împădurite, să ofere organizaţiilor participante material săditor. În zonele care trebuiesc împădurite urgent să se ofere de exemplu salcâmi (care apropo, ar dezvolta şi apicultura în România, sector care ar avea nevoie de încurajare) sau sălcii, iar în zonele fără probleme să se ofere alte tipuri de copaci care cresc mai greu, de exemplu brad.
Oare o reformă a ocoalelor silvice în care campaniile de împădurire să fie prioritare nu ar fi buna?

Avantajele raţionalizării exploatărilor de copaci

 • Se vor face economii la bugetul de stat mai ales cel al DIICOT, instituţie care oricum şi-a dovedit ineficienţa şi care cere mai mulţi bani să facă acelaşi lucru.. adică.. îi ajută pe cei mai puternici arestandu-i pe cei care taie doi-trei copăcei…
 • Vom avea o situaţie exactă a copacilor tăiaţi şi a copacilor plantaţi.
 • Cei care taie ilegal copaci şi care oricum nu plătesc taxe, vor intra in economia albă.
 • România va fi reîmpădurită
 • Nu vom mai avea viituri, inundaţiile vor fi mai blânde
 • Vom respira aer mai curat
 • Vom avea mai mulţi bani la buget proveniti din certificate internaţionale verzi, eventuala taxă pe carbon va fi mai mică.

Ideea generală este că nouă românilor ne place să sărim dintr-o extremă în alta, ori tăiem pădurile ori vrem să nu se mai taie niciun copac.. dar oare o raţionalizare ca aceasta nu ar fi mai eficientă?! Întotdeauna dorim să rezolvăm o problemă cu o altă problemă; legi noi peste legi vechi. O regândire simplificată ar trebui să fie cea mai bună soluţie, în care rezultatul să fie reîmpădurirea Romaniei cu ajutorul voluntarilor si a celor care doresc să exploateze lemnul.

Dan Mihai Măriuţa

În viitor adevărul va deveni un lux, de aceea este bine să folosim prezentul pentru a putea să spunem adevărul întotdeauna...

2 Comments

 1. O idee foarte buna. Mai pe scurt; tai un copac plantezi 5-10. Oare cine are curaj sa implementeze asa ceva in conditiile in care guvernul e mana-n mana cu infractorii, politistii sunt corupti sau fricosi si rezultatul e ca Romania e barbierita de legi ineficiente in care nici exploatatorii si nici voluntarii nu stiu cum sa se comporte.

 2. Ce vorbiti domnule Mihai!!!
  Normal ca le convine scandalul, sa se vorbeasca despre faptul ca trebuie sa se interzica taiatul, sa fie ca pe timpul prohibitiei. Taierile nu se vor opri niciodata, dar daca vor fi interzise prin legeg atunci lemnul va fi mai scump la export si infractorii vor face si mai multi bani. Vor avea de suferit doar oamenii de la tara care saracii nu vor avea lemne de foc, rebuturi, nu mai zic de lemn de esenta tare. Is toti mana-n mana. Nu ii intereseaza de nimeni. Buna este aceasta idee. Omul de la tara e muncitor si s-ar duce sa planteze 10 puieti de fag pentru 1 copac matur taiat, dar cine sa organizeze asta? Infractorii?! Aveti mare curaj sa scrieti asa ceva

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *