6

Stocarea în masă a conversaţiilor telefonice

Despre stocarea în masă a conversaţiilor telefonice
Atenţie!
În acest articol nu spun că guvernul stochează date în masă ale conversaţiilor telefonice sau alte medii. Este doar un calcul matematic, o ipoteză şi trebuie tratată ca atare. Deocamdată nu există dovezi clare că în România se efectuează stocări în masă, deşi unele întrebări ni le mai punem şi noi…


Foarte multi dintre noi avem WhatsApp. Întâmplător am găsit pe WhatsApp la apeluri şi conversia apelului in MB (megabyte) că pentru 1 minut de conversaţie se consumă 296KB, adică la 3 minute de conversaţie se consumă bandă de internet de aproximativ 900KB (să zicem 1MB).

Imediat mi-au venit nişte estimări genul…

Dacă am estima populaţia României la 20 milioane şi să presupunem că în fiecare zi fiecare cetăţean, inclusiv minori, pensionari, pusnici etc. ar vorbi la telefon cu o medie de 30 de minute/zi avem următorul calcul:

0.296MB X 30 X 20.000.000 = 177.600.000 MB = 177.600 GB = 177TB (aproximativ)

Dacă tranformăm 177TB în bani, am intrat pe Emag (pe acest ink) si am găsit de exemplu un HDD la 8TB cu 1500 RON si altul cu 1600RON, să zicem aproximativ 400 euro/8TB, adica 100euro/T. Bineînţeles, că la cantităţi mai mari, se fac reduceri…
Calculul în bani devine:

177TB X 100euro/TB = 17.700euro

Adică dacă guvernul ar dori să stocheze tot ce se vorbeste în România, ar avea nevoie de 17.700euro/zi. Asta devine 6.460.500 euro/an…
Deci dacă prin reducere la absurd, STS ar dori sa stocheze tot ce vorbim la telefon şi prin mijloace necriptabile cap-cap (citiţi mai multe), atunci ar avea nevoie doar de 6.500.000 euro/an…

Unii din conspiraţionişti se plâng de interceptări ilegale apărute mai ales fără mandat în dosare de corupţie naţionale, dar oare interceptările alea ilegale nu pot să provină din stocări ilegale de date în masă?

Eu unul sunt total împotriva stocărilor în masă a datelor telefonice sau a conversaţiilor audio şi recomand mai ales developerilor de soft să dezvolte criptare cap-cap la orice fel de mediu stocabil care să prevină decriptarea.

Voi ce părere aveţi? (adăugaţi părerea mai jos)

interceptare-nom

Interceptări ilegale efectuate în trecut
Cătălin Georgescu, avocatul care a sesizat Curtea Constituţională a României în legătură cu realizarea interceptărilor de către SRI, anunţă că a chemat ” în judecată statul român, Ministerul Public şi SRI”, cerând daune de 250 de mii de lei, scrie Mediafax.

„Am chemat în judecată statul român, Ministerul Public şi SRI ca să îi despăgubească pe clienţii mei pentru supravegherea şi interceptarea nelegală a convorbirilor telefonice înainte şi după începerea anchetei. Am cerut daune materiale şi morale în cuantum de 250.000 de lei şi publicarea hotărârii pe site-ul instituţiei, pe prima pagină, în trei cotidiane şi trei posturi integral şi rezumatul deciziei la trei posturi de televiziune naţionale, pe cheltuiala pârâţilor”, a declarat avocatul Cătălin Georgescu.

Mai multe despre acest caz pe Cotidianul

Nu răspunde nimeni în cazul în care aceste interceptări sunt realizate ilegal sau dacă datele erau pur şi simplu stocate si extrase cand era nevoie de ele în acest caz. Nu există prevenirea acestor abuzuri şi nu se poate da un răspuns de ce aceste interceptări sunt posibile.

_________

Legislatie
Toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă, precum Romtelecom, RDS&RCS, UPC, Orange, Vodafone, Cosmote şi Zapp sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni numărul de telefon al apelantului şi al celui care a fost apelat, adresa abonatului, locaţia celui care este apelat, când a fost făcut apelul şi cât durează convorbirea telefonică. Tot din 20 ianuarie, toţi operatorii de telefonie fixă şi mobilă sunt obligaţi să stocheze timp de şase luni SMS-urile pe care le trimitem, cui şi când le trimitem.

Legea 298/2008
Art. 1. – (1) Prezenta lege stabileşte obligaţia furnizorilor de servicii şi reţele publice de comunicaţii electronice de a reţine anumite date generate sau prelucrate în cadrul activităţii lor de furnizare a serviciilor de comunicaţii electronice, pentru punerea acestora la dispoziţia autorităţilor competente în scopul utilizării în cadrul activităţilor de cercetare, de descoperire şi de urmărire a infracţiunilor grave.

Art. 4. – Datele necesare pentru urmărirea şi identificarea sursei unei comunicări cuprind:
a) în cazul reţelelor de telefonie fixă şi mobilă: numărul de telefon apelant, precum şi numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat;
b) în cazul serviciilor de acces la internet, poşta electronică şi telefonie prin internet: identificatorul/identificatorii alocat/alocaţi utilizatorilor; identificatorul de utilizator şi numărul de telefon alocate pentru efectuarea oricărei comunicări prin reţeaua publică de telefonie; numele şi adresa abonatului sau ale utilizatorului înregistrat, căruia i s-a alocat o adresă Internet Protocol (IP), un identificator de utilizator sau un număr de telefon, la momentul comunicării.

Ascultarea telefoanelor este legală în Uniunea Europeana încă din 2006. Miniştrii de Interne şi Justiţie ai ţărilor membre au adoptat pe 15 martie 2006 o directivă privind stocarea datelor, ce presupune înregistrarea convorbirilor telefonice de către stat şi companii, dar şi păstrarea înregistrărilor sau a mailurilor pe o perioadă de până la doi ani.

Directiva lasă însă la latitudinea statelor europene durata stocării, care poate varia între şase luni şi doi ani. Statele europene au fost obligate să aplice până în februarie 2009 directiva adoptată la presiunea Statelor Unite, după atentatele din 11 septembrie 2001.
Sursa legislatie: realitatea.net

Dan Mihai Măriuţa

În viitor adevărul va deveni un lux, de aceea este bine să folosim prezentul pentru a putea să spunem adevărul întotdeauna...

6 Comments

 1. Pai 7 milioane sunt banii din dosarul Microsoft de exemplu.. oricum se fura sute de milioane, poate chiar miliarde de euro pe an.. te mai pui la cateva milioane pentru interceptari si a instaura BigBrotherul. Eu sunt sigur ca interceptarile sunt pentru vechii securisti si ca acum se lucreaza direct cu stocare…

  De ce sa te chinui sa instalezi aparatura sa interceptezi o conversatie, care cine stie cand va fi si cum, cand poti sa stochezi toate conversatiile romanilor…
  Foarte bun articol!

  • Banii astia sunt floare la ureche la un PIB de 100 si ceva de MILIARDE de euro… hai sa fim seriosi

  • Chiar si fara banii de la Microsoft. Controlul absolut este o necesitate a bolnavilor psihici, care prin dragoste si vorba buna nu pot sa isi dezvolte planurile. Dupa cum zicea cineva..

  • Eu nu cred noi vom stoca conversatiile vreodata. Ar fii foarte util pentru orice eveniment nedorit, ca si in China , din cate stiu acolo sunt stocate conversatiile.

 2. Pe WhatsApp datele sunt stocate degeaba pentru ca are sistem de criptare cap-cap, asa cum ai spus in linkul ala, dar oricum, conversatiile telefonice nu sunt criptate inca cap-cap pentru ca oamenii sunt prosti.

  Exista aplicatii care cripteaza conversatiile telefonice, dar unele tari le-au interzis.

  Mesajul lor e in felul urmator: Nimeni nu va asculta, nu va protejati! Daca va protejati asta e ilegal!

  Curand o sa vedeti domnule Mihai ca orice modalitate de criptare va fi interzisa, pentru ca criptarea va deveni un comportament de masa

 3. Calculul este mai mult sau mai putin corect. Este bine ca iti pui intrebari de genul asta. Nu cred ca sunt 1000 de oameni in Romania asa patrioti ca tine, care nu cred in #falseflags de astea cum ca trebuie sa ne lasam ascultati in masa si supravegheati de dragul securitatii noastre si ca teroristii sunt la curul nostru. Hai sa fim seriosi. Stocarea datelor in masa este obsesia dictatorilor. A incercat si Hitler si mai multi. E mentalitatea satanistilor elitisti care vor distrugerea crestinismului prin control si suprimare. De aia au nevoie de datele noastre, ca sa ne analizeze si sa ne atace decisiv. Precizia cu care vom fi eliminati, noi cei care mai iubim ceva, va fi laser. Vom fi scosi din piese cu o viteza fulger. Nu va lasati manipulat vreodata domnule Mihai sau vandut. Felicitari pentru articol

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *