1

O întâlnire teologică în legătură cu sinodul din Creta – Piatra Neamt

In data de 1 Septembrie 2016 a avut loc o intalnire organizată de Asociaţia Christiana (Pavel Chirilă), cu tema „O întâlnire teologică în legătură cu sinodul din Creta”. Au fost prezenţi ca şi „moderatori” ai întalnirii Pr. Vasile Mihoc, Pr. Ciprian Bahrin si Pr. Patriciu Vlaicu.

Părintele Patriciu Vlaicu s-a comportat exemplar, având o răbdare de fier, împotrivă unei mulţimi cuprinse de neştiinţă şi mai grav, ignorantă. Acesta a dat răspunsuri cu înţelepciune, depăşindu-l chiar pe părintele Vasile Mihoc, care după părerea mea (Dumnezeu să mă ierte!), nu are nici energia necesară şi nici întelepciunea de a putea răspunde public unor probleme curente, decât în termenii acestuia. La un moment dat acesta, compleşit, renunţă şi se retrage in public…

Trebuie să înţelegem faptul că unii trăiesc adevărate drame, cum că acest sinod a fost satanic, cum că dacă Biserica Ortodoxă Română face parte din Consiliul Mondial al Bisericilor este un blestem veşnic asupra noastră, cum că toti erarhii care au participat la acest sinod sunt eretici etc… Pentru aceştia trebuie să ne rugăm, pentru că de biserica noastră ne-a încredinţat Hristos ca aceasta nu va dispărea.

Cred că organizatorul, Pavel Chirilă, a exagerat afirmand într-o anumită situaţie faptul că Iisus Hristos s-a adresat „păgânilor”, fiind corectat de Pr. Mihoc prin faptul că era vorba despre evrei şi nu despre păgâni. Poate e doar o mică scăpare şi nu e vorba de rea-credinţă. Mai apoi Domnul Chirilă insista sa afle numele unei persoane care adresa o intrebare, de parcă asta e important. Încă un motiv de a crea tensiuni.

Nu îmi pare rău de participarea la această întâlnire, pentru că am găsit aici pulsul real al ortodoxiei. Am realizat că aceasta este vie, că are preocupări, nu e moartă, că vrea să se vindece şi să se cureţe din interior în exterior. Mi-a plăcut în mod special prestaţia impecabilă a Pr. Patriciu Vlaicu, care nu s-a lăsat intimidat de ignoranţa, acuzele nefondate şi neştiinţa celor care pretind că apăra ortodoxia.

Nu cred că acest sinod aduce contribuţii la distrugerea credinţei ortodoxe, ci că o întăreşte. Este în interesul nostru, ca şi creştini, măcar dacă nu ne înţelegem între noi pe motive religioase, măcar să nu ne mâncăm unii pe alţii. Dacă ortodoxia este dreapta credinţă nu înseamnă că alte credinţe creştine, cum ar fi catolicii sunt credinţe moarte şi că nu mai sunt protejate de Dumnezeu. Cred că s-a vorbit mult fără ca să ne mai uităm la Dumnezeu şi am uitat cât de nemărginită este dragostea Lui…

 

sinod anunt piatra neamt

 

Dan Mihai Măriuţa

În viitor adevărul va deveni un lux, de aceea este bine să folosim prezentul pentru a putea să spunem adevărul întotdeauna...

One Comment

  1. De ce nu a perticipat Biserica Georgiei,Bulgara,Antiohiei,Sarba,?De ce?! Vedeti ca documentele sunt pe net! Nu ne prostiti stim cu toti ca s-au semnat erezii in Creta! Sa le fie frica celor care au incercat ca abureasca pe cei din sala ca cei din Athos ,din eparhia Pireului i-au dat Anatema si se rasfrange si aspura familiei! Anatema!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *