0

Internetul lucrurilor


Despre internetul lucrurilor ( engleză – The internet of things – Wikipedia ), internetul tuturor lucrurilor sau Internetul a Orice,  se ştiu puţine lucruri acum, dar această structură va deveni din ce în ce mai actuală şi chiar obligatorie. Internetul lucrurilor presupune ca toate dispozitivele electronice să fie conectate între ele cu ajutorul internetului.

internetul lucrurilor

Conectarea tuturor aparatelor electronice prin internet reprezintă internetul lucrurilor

Avantajele cu care vine internetul lucrurilor

Internetul lucrurilor va permite accesarea de la distanţă a maşinii de spălat ( de exemplu ) sau va regla automat temperatura camerei print-o aplicaţie cloud ( care va putea fi accesată deasemenea de la distanţă ) etc.. Practic orice aparatură va putea fi controlată de la distanţă cu ajutorul internetului. Internetul lucrurilor va interconecta toate reţelele wifi, inclusiv comunicarea prin satelit, pentru a optimiza orice ţine de dezvoltarea societăţii moderne.

Internetul lucrurilor va funcţiona foarte bine împreună cu cipurile RFID. De exemplu: dacă staţi la casă, aveţi o poartă care se deschide cu comandă de la distanţă şi aveţi montat un cip rfid, atunci poarta se poate deschide doar prin simpla dumneavoastră apropiere de ea, maşina să se parcheze singură şi să se blocheze automat în momentul în care ieşiţi din ea etc…

Care pot fi dezavantajele internetului lucrurilor?

Dezavantajele internetului lucrurilor pot fi cele legate de viaţa privată. Datele private vor fi stocate în servere comune şi administrate cu ajutorul sistemelor cloud, dar nimeni nu poate garanta siguranţa datelor şi că acele date nu vor fi folosite în scop comercial sau chiar vândute mai departe terţilor.
Referitor la motivele pentru care oamenii erau sceptici când vine vorba de internetul lucrurilor, aceastea au fost: cele legate de viaţa privată (39%), întoarcerea investiţiei (27%), funcţia în interiorul afacerilor personale poate fi neglijată (16%), sistemul informatic funcţionează bine aşa cum este (8%), tehnologia e prea scumpă (6%), conform unui studiu Business Insider, semn că există încă scepticism.

Securitatea transmisiei de comenzi

In filmuleţul de mai jos puteţi vedea cum o echipă de hackeri a reuşit sa controleze de la distanţă o maşină. Acest lucru demonstrează că transmiterea de date prin internet nu este niciodata 100% sigură şi că un hacker sau mai mulţi, care doresc neapărat să spargă un sistem de securitate şi au resursele necesare, la un moment dat vor reuşi. Există multe cazuri de preluare a controlului dispozitivelor electronice, iar cu internetul lucrurilor, aceste cazuri vor fi din ce în ce mai frecvente.

 

România este printre cele mai dezvoltate ţări din lume referitor la intrastructura IT, iar ţara noastră va adopta internetul lucrurilor chiar înaintea altor ţări mai dezvoltate economic.

Avantajele internetului lucrurilor sunt enorme, dar oare merită?

Dan Mihai Măriuţa

În viitor adevărul va deveni un lux, de aceea este bine să folosim prezentul pentru a putea să spunem adevărul întotdeauna...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *